Dop.

Nu när jag kan vara skapligt säker på att jag inte behöver ta hänsyn till en eventuell andra sida av släkten kan jag börja fundera på dop igen.

Jag HAR funderat lite, men jag vet inte hur jag ska göra… Jag är helt säker på att jag ska döpa henne iaf, sen får hon själv välja när hon blir vuxen hur hon vill göra med det kyrkliga. Jag själv är väl så nära antikrist man kan komma, möjligen enbart överträffad av Frodis – trots att hon får hälsningar från Gud när vi är på stan…

Dessutom orkar jag inte riktigt med allt det där gulligullet som förknippas med dop och andra kyrkhögtider. Att prästen (höll på att skriva prällen, ni ser ju…) vill läsa någon vers får jag väl stå ut med, men jag vill inte HA någon uppläsning av dikter eller någon som sjunger sånger (vem skulle det ens vara?), jag vill bara få det gjort!

Närmsta kyrkan erbjuder drop in-dop i November, och det är ofantligt tilltalande. Bara traska dit och få ungen döpt på en kvart eller så, utan fuzz! Men samtidigt MÅSTE man ju inte vara tjurig och tvärtemot hela tiden… Det skulle kanske kunna vara skoj för henne sen när hon blir äldre att se tillbaka på en skapligt normal uppväxt, och där kan man väl tänka att ett vanligt dop med några gäster kan ingå…

Jag kanske kan göra det mer tolerabelt för mig själv genom att välja en coolare kyrka, så har JAG något utbyte av det också?

4 reaktioner till “Dop.

 1. Johanna says

  Eller så tänker du tvärtom, och så väljer hon själv när det blir aktuellt med ev konfirmation?
  Drop in-dop och lite tårta hemma hos dig sen?

  Reply
 2. Erica says

  Men om du nu inte är kristen varför döpa? Det är ju att lova att fostra i kristen tro. Om hon är döpt eller inte har ju inget med hur ”normal” ens uppväxt är.
  Namngivningsceremoni istället eller inget alls?

  Reply
 3. Anna says

  Jag har valt att vara kvar som medlem i Svenska kyrkan, att döpa mina barn och att gifta mig inför en präst. Jag är kristen, men absolut inte religiös.

  Att man döper sitt barn betyder ju inte per automatik att man ska leva i herrans tukt och förmaning. Det gör ingen större skillnad för barnet. Möjligtvis kanske kyrkan på din ort har bra aktiviteter som ni kan delta i? Eller så låter man bli.

  Jag tänker att barnen själva får ta ställning sedan om de tror på Gud, om de vill vara aktivt religiösa eller om de kanske är ateister eller buddister. Det får de själva finna ut..men tills dess är de döpta och medlemmar i Svenska kyrkan.

  Reply
 4. Lina says

  Fast jag tror inget barn saknar ett dop? Det finns nog mkt annat som blir viktigare för hon ska känna att hon haft en ”normal” uppväxt. Kör du på drop-in om du känner för det?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.