Om inte jag orkar, vem orkar då?

En annan sak som fastnade när jag var och såg på Betnér och Ismail i En skam 2 var när Betnér sa ”Om inte jag orkar, vem orkar då?”

Han sa precis det jag känner. När man vaknar till en värld där nazister tillåts demonstrera illegalt i Örebro, homosexuella får ta emot spöstraff i Indonesien och konserter bombas i England då vore det så underbart skönt att få krypa in i sin egen lilla håla där sånt inte händer, och bara strunta i allt. Jag ORKAR inte mer! Men sen är det ju så, som Betnér sa. Om inte jag orkar, vem orkar då?

Vem protesterar? Vem argumenterar emot? Vem pratar om det ingen pratar om? Om inte jag orkar, då orkar ingen. Så jag laddar om. Samlar kraft.

Jag vaknade 04,30, och gjorde den sedvanliga slöscrollningen för att vakna till. I flödet: Jenny Strömstedt hotad med att få stryk med bollträ. Linnea Claesson (Googla om du inte vet vem det är) får porrfilmer skickade till sig, och tonåringar som startat feministiskt instagramkonto får ta emot hat och hot. DET HÄR ÄR INTE RIMLIGT!!!!!!

Utöver det en artikel om journalisten som blev antastad när hon gjorde sitt jobb. Och kommentarer därtill, i sedvanlig anda. Killen nedan är förvisso 16 år, men det är just det som är problemet-ur flera synvinklar. Han är SEXTON ÅR och har fått växa upp i tron att det är kvinnors skyldighet att FREDA SIG från att bli antastade. Det är VÅRT ansvar att se till att DOM inte antastar oss. Hur jävla vrickad är den världen??? Det är inte vårt ansvar att freda oss!!!! Det är ERT jävla ansvar att vi inte BEHÖVER freda oss! Jag är så förbannat trött på den här våldtäktskulturen vi lever i.

Jag blev så glad att se att mina facebookvänner tagit striden och argumenterat emot medan jag sov.

Jo, kära 16-åring. Världen KOMMER förändras. För jag orkar. Åtminstone en dag till. Och så en till efter det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.