Surdeg, kan det vara något?

Känslorna som dominerar den här föräldraledigheten är total tröttma (pga gullebebis vaknar 04-05 för morgonen) och rastlöshet. Samtidigt. Det resulterar i en del projekt, som tycks kretsa runt matlagning.

Just nu: Surdeg!

Slösurfade på youtube häromsistens och snubblade över en kille som gjorde en surdegsbas, och blev så himla sugen på att testa! Nu är jag ju ingen bagare, det ska gudarna veta, så vi får väl se hur det blir i slutänden, men det SER ju inte så komplicerat ut! Plus, typ inga ingredienser, det kan ju inte bli enklare. Så, idag startade jag två surdegsgrunder. En råg och en av vanligt vetemjöl. Återkommer med resultatet!

Steg ett är bara att ta 50g ljummet vatten och 50g mjöl och blanda, och sen ställa åt sidan till i morgon. Om en vecka ska det vara klart om jag lyckas!

Den växer…

När jag köpte vinteroverall åt Signe köpte jag storlek 70 och tänkte att hon skulle kunna ha den hela vintern, just då drunknade hon i den! Jomenellerhur. Igår spräckte jag en söm i den när jag skulle ta på henne den, och det var bara att inse att även om det är kort tid kvar av overall-tid så var det bara att köpa en större.

Jag la ut en annons på den lokala köp-och-säljsidan där jag skrev att jag sökte en overall, och att det inte gjorde så mycket om den var sliten så länge den var skapligt hel, hellre då BILLIG(!) eftersom den kanske bara kommer användas 1-2 månader till. (Signe har fårskinn och åkpåse i vagnen, är det bara några få minusgrader så räcker ett fleceset i vagnen)

Fick flera svar i stil med ”Knappt använd, 300kr!” och undrade hur folk läste… Fick också flera svar med billiga och helt ok overaller som fanns alldeles för långt bort för att jag skulle kunna hämta dom, och så fick jag den här som jag åkte och köpte. Väldigt bra skick, inte jättedyr (150kr) och längs samma busslinje som jag bor. Kan inte bli bättre. Storlek 80, så ungen har nu ytterkläder i storlek för en ettåring… Hon brås då inte på mig!

Hon växer verkligen i raketfart… Hon växte nyss i 74, men kläderna jag köpte förra veckan(!) är nästan för små redan… Jag börjar tröttna rejält på att byta ut nästan helt nya kläder, men det är ju bara att bita ihop. Tyvärr svårt att sälja kläderna sen, så jag har DRIVOR av kläder som ligger. Måste ta tag i att försöka få det sålt, så jag kan köpa nytt.

Köpa begagnat i storlek 80 och uppåt är inte helt enkelt har jag märkt. I den storleken är dom flesta barn i förskoleålder, och antingen är kläderna rejält slitna eller så är dom nästan lika dyra som nya. Då är det faktiskt bättre att svälja sina värderingar och gå på HM, ibland måste man få vara en usel människa. Köpte sex bodys och tre par byxor förra veckan (synd att hon vuxit ur dom nu då 😀 ) för 400 spänn.

Växte ur sitt babynest gjorde hon ju redan när hon var en månad gammal, men jag fick tips om att låta den vara öppet så kunde hon använda det längre. Smart! Det slutar väl runt knäna på henne nu, haha!

Jättebebisen gullan <3

Vi drar till… Berget?

Vi drog inte till fjällen, och det var inte fest hela kvällen, men Manspersonen (fråga inte ens, det har runnit mycket vatten under den bron…) skulle till Säfsen och frågade om vi ville åka med, och det ville vi. Jag är så UTLED på att bara gå hemma och glo!

Så tidigt igår packade vi in ungar och packning i bilen, och åkte iväg. Jag åker ju inte skidor, och släpar dessutom på en bebis, så vi åkte mest med för att umgås och se något annat. Signe hängde med i bärselen hela dagen, och var hur nöjd som helst med det. Det syns väl på bilden? 😀 Hon var supertrött, och somnade tre minuter senare =) Nappbandet är från Nakenfisen.se!

Manspersonen och hans knodd åkte backe upp och backe ner, och jag och Signe gick runt och fotograferade lite. Sen möttes vi upp för lunch och hängde lite, innan dom åkte vidare. Vid tre tröttnade Signe, precis lagom tills after ski’n startade så då gick vi dit och satte oss. En timme senare kom resten av gänget och anslöt och vi fikade lite och lyssnade på musik och sen tog vi sikte på hemmet igen.När vi var en timme hemifrån bröt Signe ihop, efter att ha varit en riktig trooper hela dagen och inte gnällt en sekund. Så här i efterhand inser jag att hon var varm, hon var helt svettig när vi kom fram stackarn 🙁 Hon somnade om efter en stund och vi tog oss hem utan kris och katastrofer.

Jag vet att jag är genetiskt programmerad att tycka det, men hon är så himla härlig min unge! Helt nöjd med vad man än hittar på, klart vi ska hänga i en skidbacke en hel dag, det är väl ingen big deal? Och charmar folk till höger och vänster! Bara spanar in någon som ser kul ut och ler mot den personen, så blir den helt till sig *S* Har nog aldrig sett så många random människor le under en och samma dag tidigare =)

Hur som helst så var det OERHÖRT skönt att komma iväg en dag och se något annat, det behövde jag verkligen!

Trött unge…

Det går bättre och bättre att hålla henne vaken lite längre, åtminstone på förmiddagarna. Nu har vi passerat tre timmar med några minuter, och hon har inte brutit ihop ännu. Det är nära, dock. En bra dag är vi nere på två tupplurar istället för fyra. Hon somnar iofs för kvällen lite väl tidigt, men det styr nog upp sig med tiden.

När fan blir gammal blir hon viktväktare…

När jag var gravid la jag mig till med den superhärliga vanan att äta godis och/eller chips V A R J E dag. Så härligt när man går ner i vikt, istället för upp!

Tyvärr fungerar det tydligen inte likadant när man inte längre är gravid eller ammar, så himla PK…

Jag väger iofs ”bara” två kilo mer än när jag var gravid, men det ändå mer än jag är bekväm med. Allra bekvämast är jag med tolv kilo mindre än nu, så nu testar vi viktväktarna.

Jag har stretat emot och motstått viktväktarna i över 20 år. Främst för att jag inte gillar deras sätt att ta betalt. Jag gillar det inte nu heller, men har resignerat. Inte så att jag motsätter mig att det kostar, man köper ju en fungerande tjänst, men HUR dom gör… Som t ex nu. En månad gratis! Jättebra, då kan man ju testa OM DET HÄR ÄR NÅGOT FÖR MIG innan jag binder upp mig på att betala ganska mycket pengar. Men nej, det är BARA gratis OM du binder upp dig för att betala ganska mycket pengar… Jag motsätter mig det! Men, jag biter också i det sura äpplet…

Officiellt börjar jag idag, och kan snabbt konstatera att det kommer bli meckigt… Min frukost ”kostar” jättemycket poäng, så där får jag justera mängden (att äta något annat än gröt är INTE aktuellt) och lägga till ett ägg eller så (kostar gratis i poäng).

Nu, medan Signe sover, har jag suttit och lagt in lite olika rätter som jag lagar ofta och gärna, och JISSES vad dom slukar poäng… Det kan jag lösa genom att byta ut råvaror. T ex kokosmjölk mot lättkokosmjölk, matlagningsgrädde mot T ex Mildas med bara 7% osv

Det blir lite bök innan det sitter tror jag, men nu har jag tecknat upp mig på att betala ganska mycket pengar i tre månader, så nu ska vi hålla oss till det här!

Snällt och klimatsmart

Min fixodonmaskin dog en plötslig död under oklara omständigheter, stor sorg i hemmet. Men fina Marko hade en likadan som han skulle skicka på återvinning eftersom behållaren gått sönder, så han skickade den till mig istället, tillsammans med en fin bok! Så snällt!

Den växer!

Sexmånadersbesök hos barnläkaren, ok-stämpel på allt! Hon har inte gått upp så mycket (men tillräckligt) i vikt, men skjutit iväg fyra cm på längden. Det visste jag ju iofs, när alla kläder plötsligt är för små igen ?

Egentligen skulle det nu dröja till åtta månader innan vi skulle dit, men jag bad om ett extra besök för säkerhets skull, nu när vi håller på att byta hela hennes kost från ersättning till mat… Lika bra att vara på den säkra sidan.

Välja att inte reagera…

Man måste inte reagera på allt… Man måste inte besvara alla kommentarer, speciellt inte dom som man måste kämpa för att formulera på ett sätt som inte är överdrivet drygt… Mitt ”nyårslöfte” var bland annat att välja att inte alltid reagera. Utåt.

Tyvärr är det ju svårare att inte bli sådär ARG som jag blir när ”folk” är korkade. Eller, vilket är vanligare, MENAR VÄL, men samtidigt utgår från att jag är korkad/handfallen.

T ex igår. Lilla hunden hade ont i ryggen. Jag orkar inte beskriva i detalj hur det hela utspelade sig för Signe vaknar om max tio minuter, men på det hela taget hade jag rätt bra kontroll på situationen och hade en handlingsplan. Skrev någon på facebook och instagram om att han var ynklig, och han fick några krya på sig och sådär. Och så kom den oundvikliga ”du kanske ska gå till en veterinär”.

JA MEN HERREGUD vilken TUR att någon sa det! Annars hade jag bara stått där, helt HANDFALLEN, och undrat vad i hela FRIDENS DAGAR jag skulle ta mig till!? Jag hade nog ringt en bagare annars!

Som om jag inte skulle ha tänkt den tanken själv? Dessutom framgick det inte i inlägget huruvida jag HADE pratat med en veterinär eller inte. Jag går (som ni ser) i taket av sånt där! Få saker provocerar mig mer än råd jag inte har bett om. Vill jag HA råd, så frågar jag efter det. Specifikt. I detalj.

Som tex igår när jag frågade var jag kunde se Johan Falk, 12-15, UTAN ATT KÖPA DOM. Och fick tips om var jag kunde köpa dom. Andas djupt. Välj att inte reagera. DÄR. Jag reagerar här istället 😉

Jag får jobba lite på det där känner jag, men året har ju bara börjat.