Grävpaniken-del två

(Nja asså, jag råkade skriva samma rubrik igen…)

Cyklade hem från jobbet med en säck löv och en säck kompostpåsar (med matrester i, naturligtvis) i cykelkärran. Mötte chefen som skrattade gott åt löven… Komposten nämnde jag aldrig 😉 Hon skulle bara veta…

När jag kom hem till Vivalla såg jag att parkvårdarna blåst ihop löv igen, och vis av erfarenhet vet jag att det innebär att dom 1, kommer samla ihop och kasta löven och 2, köra gräsklipparen över det som blir kvar. Nu har jag tappat räkningen på hur många säckar jag har i trädgården, det bör vara över 20 st, men det kommer gå åt MÄNGDER när jag ska gräva bäddarna (Uppskattningsvis fem säckar i en tvåmetersbädd, och såna vill jag ha fyra-fem st. Sen ska jag ha en pallkrage också…) så även om jag varken hade ork eller lust så tog jag min lilla skottkärra (Lätt bästa inköpet i höst!) och min lilla hund och gick ut och skrapade ihop mer löv. Tre säckar rymmer skottkärran med lite våld, och jag orkade bara gå en sväng idag, men det är iaf tre säckar mer än vad jag hade haft annars. Det sitter fortfarande lite löv på träden så jag ska nog kunna få ihop någon säck till även om dom plöjer allt med gräsklipparen i morgon.

När jag var klar med löven passade jag på att gräva ner mina sista två hinkar med färdig bokashi. Kanske mest för att jag behövde hinkarna till all den där komposten jag asade hem… Nu är det ca fem grader ute, och det märks att jorden i pallkragarna är KALL. Den är inte frusen, men den sitter ihop i kalla, stora klumpar. Jag blir mer och mer stressad över grävandet, i helgen måste det ske! Jag kollade vädret, och det ska bli lite lite varmare på nätterna i veckan, så med lite tur är inte marken så himla tung att gräva. Det kan gå vägen. Och det faktum att det inte ska bli minusgrader flera dagar i rad gör att jag har lite mer tid på mig innan vitlöken måste grävas ner. Just nu känns allt som en kamp mot klockan, så det är skönt.


Jag hade gärna velat hinna gräva ner dom där hinkarna med bokashi i bäddarna som inte är grävda ännu, men oddsen att marken är grävbar i två veckor till är ju inte riktigt på min sida… Inte ens i en upphöjd bädd. Jag får helt enkelt täckodla och hoppas att det ger tillräckligt med näring till det som ska odlas på lotten. Framför allt vitlök är ju ganska näringskrävande och hade nog gärna velat ha lite bokashi, men jag hoppas täckodling med gammalt hö fixar biffen. Det är ju som sagt himla fin jord på lotten, jag har sett mängder med maskbajs i enorma högar, så jag har lite tur ändå.

Oavsett är det ju inget jag kan påverka. Det är oftast nästan mörkt när jag kommer hem från jobbet (Inte i morgon, så jag ska försöka orka till lotten då och hoppas att dom inte är där och röjer) så jag hinner sällan dit under veckan, och vädret är det ju verkligen inte mycket jag kan göra åt! Håll tummar, osv.

Grävpanik

Pratade lite med även Frodis om gammalt hö, och om hennes kompis kan tänkas ha sånt liggande. Jag har fått löfte av E, men det känns som om jag kommer behöva rätt mycket till hela den odlingslotten, så jag lägger ut krokar lite varstans.

Medan vi pratade så insåg jag att jag MÅSTE gräva mina bäddar i höst, annars blir det inget odlat i vår! Jag hade liksom glömt den lilla detaljen att jag åtminstone just nu är gravid, och därmed förhoppningsvis kommer vara JÄTTEGRAVID i vår när jorden är så pass varm att jag kan gräva en halvmeter ner i den… Det finns ju inte en chans att jag kommer orka det i sjätte – sjunde månaden.

Ergo, det måste grävas i höst. Och inte ”sen”, utan NU! Jag var förbi lotten idag efter jobbet och kollade om något nytt hänt (Oklart, dom KANSKE har rensat lite mer, jag minns inte exakt hur det såg ut sist) och jag kände att marken är rätt hård redan nu, trots att det fortfarande är plusgrader ute, om än inte många. Det är med andra ord lite bråttom! Det vill verkligen till att jag kan göra det i helgen, att det inte blir för kallt i backen, och att jag hinner/orkar gräva alla bäddar färdigt…

Om jag ska kunna plantera det absoluta minimum av vad jag vill så behöver jag gräva tre, men helst fyra bäddar 1×2 meter. Allra helst vill jag gräva en för tomat och sommarens sådd av vintermorötter,  också, men det är inte alls säkert att jag hinner/orkar det. Jag skulle helt enkelt behöva hjälp. Eller värmebölja, så här i slutet av oktober. Troligt, när väderappen visar nollgradigt på nätterna framöver.

Jag fick sån stresspanik så jag gick och samlade lite mer löv. Jag behöver ju något att gräva ner i bäddarna, om jag hinner gräva dom. Tror jag får försöka samla ihop fler i veckan, det kan man ju göra på kvällen när det är för mörkt för att gräva på odlingslotten.

Lilla hunden tycker iaf att det här med att vara odlingshund är ganska trivsamt.

Ny sorts hypokondri

Tre test har jag gjort, bara för att vara säker på att jag (fortfarande) är gravid. Jag vågar inte riktigt lita på att det är på riktigt, utan går och väntar på att det ska gå över. Att jag ska få mens. Nu på morgonen tyckte jag att jag hade liiite liiite (ljust) blod i en flytning.

Skulle det vara så så är det ju inget konstigt, det kan vara så, men jag är livrädd för att det ska vara på låtsas. Innan jag visste att jag var gravid drömde jag att jag skulle föda barn, men det blev inget. Det fanns inget barn, allt var bara på låtsas… Så känns det mest hela tiden nu.

Hm… Falska förhoppningar

Eftersom jag ska dricka vin i morgon gjorde jag ett graviditetstest i morse innan jag åkte till jobbet, just in case… Akvariemän, och allt det där… Testet visade negativt, och så var det inte mer med det.

Men nu när jag kom hem låg testet överst i papperskorgen, och visade oerhört svagt positivt. Jag VET att det inte är pålitligt efter så lång tid som flera timmar, men jag vet också att dom tidigare testen jag gjort aldrig(!) visat ett annat resultat än det jag fått direkt.

Mest troligt är det ju negativt, men jag får nog ta ett test till innan jag hinkar i mig vin…

Tanka energi

Det känns som om det var en månad sen, trots att det inte stämmer, men igår fick jag äntligen sluta tidigt! Vilken grej, komma hem medan det är ljust…

Jag packade skottkärran med matlåda, pepsi max och spade, och tog med mig lilla hunden och gick till odlingslotten. När vi kom dit träffade vi på killarna som var där och röjde, och jäklar vad effektiva dom varit! Två timmar hade dom varit där, och röjt nästan halva lotten. Dom skulle fortsätta i eftermiddag, och då skulle dom ta hallonsnåret så det slapp jag lägga energi på =)

Lotten är verkligen helt SJUKT stor… Så himla kul! Bara på den här kanten borde jag ju kunna få plats med sex-sju bäddar som är runt två meter långa, och då har jag ändå minst lika mycket utrymme kvar på andra sidan!

Grabbarna hade ju jobbat på så himla fint, så jag hade ju inget att göra… Så jag tog mig för att röja upp vinbärsbuskarna. Dom var riktigt risiga, och helt övervuxna med gräs, men efter två timmar hade jag klippt av dom mest vildvuxna grenarna, rensat bort rätt mycket gräs och rivit upp några skott, och då visade det sig att det var fem buskar-inte en enda stor vildvuxen en. Dom är inte så fina, men vinbär ska det nog bli av dom. Oklart vilken sort, jag hoppas på svarta.

Jag nämnde ju att jag fick känslan av att det var rätt mycket sten… Det var korrekt! Jag undrar hur mkt sten som är kvar under jord sen när jag ska gräva bäddar..?

Konstaterade också att för att kunna gräva alla dessa bäddar kommer jag behöva MÄNGDER med material att gräva ner i bäddarna… Dom typ tolv säckarna löv jag har kommer inte räcka någonstans. E har en del mögligt hö i sitt stall som jag ska få, och Akvariemannen har lovat hjälpa mig att köra hem det, men jag behöver nog ändå mer… Kan man önska sig en ensilagebal i julklapp??

När jag rastade hunden nu på morgonen såg jag att kvarterets trädgårdsarbetare blåst ihop en massa löv i högar längs cykelbanan. Såg ca åtta såna här högar… Skulle tro att varje hög skulle ge ungefär tre-fyra säckar löv… Tyvärr är dom med största sannolikhet inte kvar när jag slutar jobba i eftermiddag, men OM dom är det så vet jag vad jag gör ikväll 😉

Ok, så här:

Klippt och klistrat:

Provrörsbefruktning

Vid provrörsbefruktning får kvinnan hormonstimulering för att flera ägg ska mogna inför behandlingen. Äggen hämtas ut genom att äggblåsorna punkteras via slidan i lokalbedövning. Mannen får lämna spermaprov och äggen befruktas på laboratoriet. Efter några dagars odling återförs ett embryo in i livmodern med en tunn kateter genom slidan.

När du får mens:
Kontakta Fertilitetsenheten så snart som möjligt (första vardagen) och
meddela datum för mensstart. Första mensdagen = första riktiga
blödningsdagen, oavsett när på dygnet blödningen börjar. När du kontaktar oss
får du tid för ultraljudskontroll.
På andra mensdagens kväll (om tisdag, starta istället på tredje)
ska du börja
med injektionerna som stimulerar till äggmognad. Doserna står på ditt ordinationsblad. Vi föreslår att du tar injektionerna kl 21 på kvällen, för det passar med tiden för
ägglossningssprutan.
Lägg till Orgalutran/Cetrotide från och med femte injektionsdagens kväll.
Följ ditt ordinationsblad. Du kan ta båda sprutorna samma tid.
Ägglossningssprutan (Ovitrelle) ska tas kl 21.00 (eller kl 22.00) två dagar före
äggplockning. Du kommer att få information när det är dags. Dagen före äggplockning är medicinfri.
Det här kan ju bli en smula problematiskt, eftersom jag inte ”kan” ta sprutorna själv… Jag hade räknat med att bara kunna kvista över till T när jag är på jobbet, men nu ska det alltså ske kvällstid… Hm…
Det här nya tillägget på hemsidan är ju dock ganska intressant, det måste jag forska vidare i:
När vi har möjlighet kan vi erbjuda privatfinansierade behandlingar till patienter som inte uppfyller gällande kriterier. Vid privatfinansierad behandling får kvinna i behandling vara högst 41 år.
Tidigare har dom inte erbjudit privatfinansierad behandling med donerade spermier, men nu verkar det ju ha ändrats? Måste kolla upp det närmare.

Snart November…

Och när November inträffar har det iaf gått en månad till av väntetiden.

”Jag skulle tro att det inte blir förrän efter vårt juluppehåll” sa barnmorskan på fertilitetsenheten sist jag pratade med dom. Vi pratade om min kommande IVF, och väntetiden för den. Så nu behöver jag ”bara” genomlida December, och sen är det typ dags. Förutsatt att det inte tar längre tid än hon trodde, men jag tänker att hon säkert snarare tog i lite, så jag inte skulle hoppas för mycket. Typ.

Jag kommer få en kallelse till barnmorska. Oklart varför, det känns som om jag varit på så många besök redan… När jag är på det besöket så startar IVF-proceduren. Antar att jag får recept på sprutor och skit, och ska börja ta dom direkt. Jag har inte så bra koll på själva IVF-proceduren, kanske dags att läsa in sig på den lite. Jag vet att jag ska ta sprutor för att stoppa min naturliga cykel, och sen sprutor för att starta upp en ny cykel, och sen plockas äggen ut, befruktas, och stoppas in-om dom blir befruktade. Jag vet inte riktigt hur lång tid allt det där ska ta, men en cykel för mig är ju ca 26 dagar så något åt det hållet?

Jag får läsa på.

Mat!

Jag fick något slags matlagningsfeeling igår, och lagade en massa mat…

På morgonen innan jag åkte och jobbade slängde jag ihop en kokosmjölksgryta. Kanske mest för att jag skulle ha något att äta när jag kom hem igen, sent som fasen…

På kvällen när jag kom hem fick jag feeling och kastade ihop en köttfärssås som fick stå i ugnen över natten och puttra, tog ut den efter morgonpromenaden. Den blev lite väl såsig, jag hällde i vätska i överkant för att slippa kliva upp mitt i natten och kolla så den inte kokade torrt. Tänkte inte på att vätskebortfallet i ugnen är minimalt, jämfört mot när grytan står på plattan. Oh well. Gott blev det iaf. Nu är frågan bara vem som ska äta allt…


Det bästa med köttfärssås är att den i princip nästan bara innehåller saker jag kan odla själv =)

Ute ÖSER regnet ner, så jäkla ovärdigt väder… Jag fick tvinga ut (mig själv) hunden på morgonpromenad, och väl ute gick han en koppellängd bakom mig och surade. Kallt och blött är inte vårt favoritväder… Vi gick bara halva vår vanliga promenad, dvs inte ens en kilometer tror jag, men ingen blir gladare av att fortsätta vara ute när det är så uselt väder!

Det kommer bli en intressant dag på jobbet. Det ska fortsätta regna större delen av dagen, så vi kommer antingen ha blöta, sura barn, eller rastlösa barn. Sweet mother of mercy, låt dagen gå fort.